www.x-35.se
www.X-35.se - Det svenska klassförbundet för X-35.

Cruisingsegling

Eftersom X-35 är en av de mest racerbetonade båtar som idag serieproduceras så är det en del som ifrågasatt dess användning utanför kappseglingsbanan. Personligen använder jag min X-35:a lika mycket som familjebåt som racer och upplever att båten är lika fantastisk på semestern som på kappseglingen. Säsongen 2007 seglade vi ett 10-tal helger under vår och höst med familjen i Stockholms skärgård samt var ut 7 veckor under sommaren runt om i Östersjön. Följaktligen har båten hårdtestats även på detta plan. Testpatrullen består av mig själv och min fru Eva samt våra barn Sofia (3 år), Anna (6 år) och Emil (8 år).


Inredningen är mycket funktionell och alla bekvämligheter (värme, varmvatten, septitank, kyl, etc) räknas in i minimivikten enligt klassregeln varför alla båtar från början crusingutrustas. Alla britsar är mycket väl tilltagna vad gäller längd, bredd och dynkvalitet. Förpiken är gigantisk och där händer det ofta att vi sover en vuxen och tre barn. Under kojerna finns ett stort stuvutrymme som lätt sväljer alla extrasegel, grill, livflotte (den åker upp vid överseglingar) och annat ”bra att ha”. Kajutan är lång och man sitter lätt fyra personer på varje sida om bordet. Masten slipper vi då den går ner framför skottet. Toaletten är välplanerad och har mått som gör att man kan sitta kvar även om det är lite sjögång. De två akterkojerna är stora och passar lika bra som lekrum som sovplatser. Själva brukar vi använda ena sidan som stuv (barnvagn, jollesegel, väskor mm) vid semestersegling då vi är ute med bara familjen (2 vuxna och 3 barn).


Sittbrunnen är en annan av båtens stora fördelar. Den är lång och bred och rymmer många. Vi har ett uppfällbart bors (som passar precis bakom kajutans ryggstöd när det ej används) som gör att vi sitter bekvämt här och äter. Vid dåligt väder har vi ett kapell som spänns över bommen och förvandlar brunnen till ett bra uterum. Den öppna aktern är både en bra badbrygga och en perfekt kaj för jollen.


Seglingsmässigt är båten en upplevelse i sig. Den är välbalanserad, snabb och mycket lättseglad. Vi hade en ganska häftig undanvind från Borgholm till Visby med 12-14 m/s och rejäl sjö på väg in mot Gotland. Surfade i 12 knop utan spinnaker och med ett rev. Allt kändes fullständigt kontrollerat och enkelt. Barnen tyckte att det var ”bättre än Gröna Lund”… Under förra sommaren blev vi faktiskt aldrig omseglade under ”farledsracen” till barnens (och pappas) stora glädje. X-35:an är mycket lättmanövrerad både vid segling och för motor i hamnar. Svänger runt på en ”femöring” vilket man ofta har glädje av vid semestermanövrering. Att båten inte har genua gör den lätthanterlig i manövrarna. Vanligen använder vi den tunga focken vid semestersegling då den är tålig och lätthanterlig. Jag funderade ett tag på att skaffa en fock på rulle till semestersegling, men insåg att självstyrningen är det viktigaste vad gäller segelhissande och nedtagning. Lägger man båten på rätt kurs med självstyrningen är resten enkelt. I och med att focken inte är så stor fixar jag hissningar/nedtagningar ensam även om det blåser en del (råkande bl a ut för åskbyar på ca 20 m/s vid något tillfälle). Tankarna på rulle har därför slagits bort som onödigt slöseri. Storen har dubbla rev som fungerar utmärkt. Vi har travare i vår stor så det är enkelt att hissa och ta ner. Till spinnakern har vi en strumpa och ”fegar” ofta i gippar genom att dra ner denna. Att alla tampar är dragna akteröver, har massor med utväxling och alla winchar är väldimensionerade gör dessutom seglandet enkelt. Min 8-åriga som klarar faktiskt att skota focken själv i måttliggare vind!

Båtens relativt låga deplacement har vi vid flera tillfällen haft stor nytta av. Går det lite snett kan man faktiskt hålla ifrån en X-35:a. Hade den vägt ett ton till tror jag inte att detta varit möjligt.

Faktum är att vi även om jag inte hade kappseglat hade valt en X-35:a som semesterbåt, men det beror väl också mycket på att jag har svårt att tänka mig att segla utan känsla och upplevelse även om det ”bara” är semester!

Lars Sörqvist
SWE-137 Wild Thing
Ordförande svenska X-35 Förbundet